Monografija P. P. Gariaeva zorno pokazuje potrebu prijelaza genetike i molekularne biologije na bitno višu razinu razvoja i tome daje svoj revolucionaran doprinos.

Jer, kako kaže autor na početku knjige – “Danas, kojeg li paradoksa, svjedočimo da stanje u genetici, kao temelju biološkog znanja, ostavlja dojam umjetno prikazane, lijepe i opasne fatamorgane/iluzije.“

U teorijskom dijelu knjige „... istraživanja Gariaeva nisu se ograničila kritičkom analizom modela tripletnog koda, već su se proširila i na kvantne mehanizme rada kromosoma. Ovaj dio teorijskog rada Gariaev provodi u tijesnoj suradnji s velikim fizičarima i matematičarima FIAN-a, MGU, IPU RAN i stranim znanstvenicima iz Kanade, Engleske, Njemačke i Austrije. To je dalo podlogu i objašnjenje za tumačenje rada kromosoma kao kvantnog bio-kompjutera. Genomni kvantni kompjuting, kako pretpostavljaju Gariaev i njegovi suautori, koristi principe koherentnog zračenja kromosoma, bio-holografije i kvantne nelokalnosti genetske informacije.“ (V. N. Volchenko)

Eksperimentalni dio monografije „...potvrđuje teorijske stavove autora i njegovih kolega, od kojih glavni kaže da genetska informacija može egzistirati i funkcionirati u obliku fizičkih polja od fotonske razine do radiovalne. Autor je sa svojim istomišljenicima proveo eksperimentalna istraživanja u tom smjeru u Rusiji i Kanadi. On je prvi u svijetu proveo daljinsku višekilometarsku translaciju valne genetske informacije za regeneraciju gušterače kod životinja i otkrio fenomen valnog imuniteta.“ (V. N. Volchenko)

Nastupa era kvantne (valne) genetike.