Rekli su o knjizi

U preko trideset pet godina rada kao psihijatar na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard dobro sam naučio jednu stvar: Ljudsko ponašanje se vrlo teško mijenja. Victoria Boutenko me sada uspjela uvjeriti u suprotno. Jer ta je izvanredna žena razvila strategiju koja pomaže običnim Amerikancima (onima koji vole sladoled, odrezak s pomfritom i pizzu) da u svoje živote unesu zelenu živu hranu na slastan način koji stvara naviku. Ništa od onoga što kaže u svojoj knjizi, Zeleno za zdravlje – o sposobnosti našeg tijela da obnovi svoje zdravlje ako mu se pruže odgovarajuće hranjive tvari – samo po sebi nije novo. Pa ipak, Zeleno za zdravlje je prekretničko djelo zato što je gđa Boutenko shvatila da način da svoje čitatelje potakne da pokrenu svoje prirodne mehanizme za čišćenje svojih tijela od kolesterola, masti i toksina – i time poprave svoj fizički, a zatim i mentalni i duhovni život – nije u tome da svoje čitatelje upozorava na potrebu da jedu više žive biljne hrane, nego u tome da im to olakša i učini ugodnim.

Zeleni kašasti sok – ili, točnije, jedna litra zelenog kašastog soka kojom bismo, kako nam gđa Boutenko preporučuje u ovoj knjizi, trebali započeti naš dan – sam je po sebi ogromna injekcija klorofila, vitamina, minerala, enzima i antioksidanata u tipičnu američku prehranu. Litra zelenog kašastog soka dnevno također destimulira konzumiranje denaturirane i masne hrane. Kao prvo, teško je prejedati se rafiniranim škrobom i šećerima kad ste puni nekog od ukusnih i energetizirajućih napitaka gđe Boutenko. (Probajte neki od sedamnaest primamljivih recepata za slatke zelene kašaste sokove iz ove knjige). A ako vas još jedan izazovan zeleni kašasti sok dočeka u hladnjaku kad se vratite kući s posla, večera koju pripremite i pojedete nakon što ga s užitkom popijete skoro će sigurno biti manja, a možda i zdravija.  

Trideset dana pijenja zelenih kašastih sokova također će promijeniti način kako se osjećate, i što mislite o sebi. To je nemalo postignuće za jednu malu knjigu.

Čestitam gđi Boutenko. Savjetujem vam da Zeleno za zdravlje shvatite vrlo ozbiljno.

Vjerujem da vam može pomoći da promijenite vaš život.

- A. William Menzin, dr. med. Katedra za psihijatriju Medicinski fakultet Sveučilišta Harvard Bivši savjetnik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO)

 

Riječ autorice:

Dragi čitatelju,

Ushićena sam što mogu podijeliti ovu knjigu s vama. U sljedećim poglavljima razotkrit ću mnoge zapanjujuće činjenice o zelenju i objasniti zašto je ono najnužniji dio ljudske prehrane. Otkako sam shvatila da je ključ izvrsnog zdravlja bio pred mojim nosom, počela sam čitati sve knjige o zelenju do kojih sam mogla doći.

 U početku sam samo htjela unaprijediti klasičnu prehranu sirovom hranom. Na svoje iznenađenje, prilikom istraživanja otkrila sam da dodavanje izmiksanog zelenja bilo čijoj prehrani dovodi do tako radikalnog poboljšanja zdravlja da to može čak nadmašiti koristi od tipične potpuno sirove prehrane u kojoj je relativno mali udio zelenja. Pored toga, pijenje kašastih sokova daleko je izvodljivije od naglog prelaska na isključivo sirovu hranu. Istovremeno, otkrila sam da ljudi koji u svoje svakodnevne obroke uključe izmiksano zelenje sami od sebe počinju jesti više žive hrane.

 Izmiksani zeleni kašasti sokovi jednostavan su i slastan način iskorištavanja ljekovitih svojstava zelenja. Bez obzira da li ste vegetarijanac, vegan, na sirovoj prehrani ili uobičajenoj američkoj prehrani, redovno pijenje zelenih kašastih sokova može znatno popraviti vaše zdravlje. Taj čudotvoran napitak dostupan je svakoj osobi u svakoj zemlji. Pridružite mi se u otkrivanju razloga zašto je zelenje savršena hrana za ljude. Nadam se da su vam ove informacije osvježavajuće kao što su bile meni.