Posljednja desetljeća dvadesetog stoljeća bila su svjedokom bujanja ljudskog znanja, zastrašujućeg umu. Naša napredovanja na svim područjima znanosti i tehnologije više se ne mjere stoljećima niti desetljećima, već godinama pa čak i mjesecima i kao da postignućima nadmašuju sve što je čovjek postigao u prošlosti.

No, je li moguće da je čovječanstvo izašlo iz mračnog srednjeg vijeka; stiglo u doba prosvjetiteljstva, doživjelo industrijsku revoluciju i ušlo u razdoblje visoke tehnologije, genetičkog inženjerstva i svemirskih letova samo kako bi dostiglo drevno znanje?

Biblija i njeno učenje služili su tijekom mnogih generacija kao sidro čovječanstvu u traganju; ali, izgleda da nas je moderna znanost razbacala bez cilja, posebno kroz sukob evolucionizma i kreacionizma. U ovoj knjizi pokazat ćemo da taj sukob nema osnove; da Knjiga Postanka i njeni izvori odražavaju najviše razine znanstvenog znanja.

Je li moguće da je ono što naša civilizacija danas otkriva o planetu Zemlji i o našem dijelu svemira, o nebu, samo drama koju možemo nazvati «revizijom postanka», ponovnim otkrivanjem onoga što je bilo poznato mnogo starijim civilizacijama. Na Zemlji ali i na jednom drugom planetu?

Ovo nije samo pitanje puke znanstvene znatiželje: ono zalazi u srž postojanja čovječanstva, njegovo porijeklo i njegovu sudbinu. Ono uključuje i budućnost Zemlje kao planeta s dobrim izgledima za život jer je vezano uz događaje iz prošlosti Zemlje; bavi se smjerom u kojem idemo jer otkriva odakle smo došli. A odgovor, kako ćemo vidjeti, vodi do neizbježnog zaključka kojeg neki smatraju previše nevjerojatnim da bi u njega povjerovali a drugi previše moćnim da bi se s njime suočili.

- Zecharia Sitchin